Villa Vinka I Smještaj I Restoran I Izlet u Čoviće 
villa vinka tucepi, hrvatska villa vinka tucepi, hrvatska villa vinka tucepi, hrvatska villa vinka tucepi, hrvatska villa vinka tucepi, hrvatska villa vinka tucepi, hrvatska villa vinka tucepi, hrvatska villa vinka tucepi, hrvatska villa vinka tucepi, hrvatska villa vinka tucepi, hrvatska
Izlet u Čovićevilla vinka izlet
Aktivni odmorvilla vinka aktivni odmor
Izletivilla vinka izleti
Etno kuća - Čovićietno kuca covici
Tučepivilla vinka tucepi
Kontaktvilla vinka lokacija
Želite primati newsletter?

Tučepi


Kad bi sa sjevera Južne Hrvatske krenuli prema jugu, pa istovremeno s najjužnijeg hrvatskog rta prema sjeveru, susreli bi se u Tučepima - izvornom srcu Dalmacije. Glasovito turističko mjesto osamdeset kilometara udaljeno od splitskog aerodroma, cestama i velikim trajektnim lukama u blizini, povezano je sa svim europskim središtima. Zbog svog jedinstvenog položaja Tučepi su mali turistički raj na dohvatu ruke.

Tučepi danas prepoznajemo ponajprije kao turističku destinaciju na suvremenim itinerarima Hrvatske i Europe. No, Tučepi su staro naselje, s četiri milenija dugom prošlošću, čemu je glavni razlog povoljni zemljopisni položaj. Tučepi na zapadu graniče s gradom Makarskom kao glavnim i jedinim urbanim središtem hrvatske mikroregije Makarsko primorje, dok ga sa sjevera omeđuje impozantna planina Biokovo.

tucepi_povijest3Tučepski zaselci: Podpeć, Čovići, Srida sela, Šimići i Podstup, sa odlikama primorskog tradicijskog graditeljstva, raštrkani su po širokoj zoni primorske flišne padine, bogate s nekoliko prirodnih izvora vode i terasastim poljoprivrednim zemljištem s vinogradima i maslinicima. Na jugu, uz pitomu, šljunkovitu i četiri kilometra dugu obalu, smjestile su se današnje Tučepi, novo i moderno naselje, koje svoj prosperitet zasniva na turističkoj djelatnosti.

Najstarije ubicirani nalaz iz antickog razdoblja (Rimljani, 1. - 6. st.) je nekropola na južnim obroncima brda Sutvid. Pocetrkom 20. st. na ovom lokalitetu su otkrivene stele s natpisima, skeletni grobovi, različiti grobni inventar i nekoliko primjeraka rimskog novca (2. - 4. st.). Istočno od Sutvida, uz samu cestu koja povezuje Primorje sa zaleđem, nalazi se lokalitet Okrumbica. Mnogobrojnost arheoloških tragova - ostaci zida sa žbukom, tegula, fragmenti raznih keramičkih posuda i nalaz željeznog koplja, otvaraju mogučnost ubikacije kasnoantičkog naselja na ovom predjelu. Lokalitet Javorak zauzima širi predio oko križanja lokalnog puta Čovići - Podpeć. Na osnovu njegova položaja te slučajnog nalaza novca, zida i nekropola, venecijanski putopisac Alberto Fortis (1741. - 1803.) u svom djelu "Put po Dalmaciji" (Venecija, 1774.) navodi da se na tom mjestu nalazio kasnoantički Prokopijev Laurentum.

tucepi_povijest1O kontinuitetu življenja u širem arealu mjesta Tučepi, uz lokalitet Sutvid, svjedoče nam lokaliteti crkve Gospina rođenja na mjesnom groblju (na jugoistoku mjesta. ponad morske obale i magistralne ceste) te lokalitet crkve Sv. Jure (na krajnjem jugozapadu, uz obalu mora, danas u okruženju hotelskog kompleksa).Crkva Sv. Jure podignuta je 1311. godine i do danas nam se sačuvala kao romaničko gotička jednobrodna građevina s polukružnom apsidom, dok su se u unutrašnjosti sačuvali oslikani posvetni križevi. Kompletno je obnovljena nakon arheoloških i konzervatorskih istraživanja 1992./93. godine. Na samom lokalitetu prezentirano je više razvojnih faza: ranočarska vila rustika l. - 2. st., kasnoantički oratorij, srednjovjekovna crkva i nekropola te dio kasnije južne prigradnje - cenobij.Na samom vrhu Sutvida, na predpovijesnom lokalitetu, nalaze tucepi_povijest2se temelji crkve Sv. Vida. Pretpostavlja se da su Hrvati doseljenjem u ove krajeve u 7. st., na tom mjestu štovali svoga boga Svevida te pošto su se pokrstili, pretvorili su poganski hram u kršcansku crkvu. Uporedo sa životom pri morskoj obali, život se odvijao i u podbiokovskim zaselcima. 0 tome nam svjedoce ostaci temelja crkve Sv. Martina s nekropolom (na lokalitetu Grebišce, sjeverozapadno od brda Sutvid). Po temeljima se može zakljuciti da je crkvica stare orijentacije istok - zapad, popločana je bila od domačih kamenih ploca. Oblik apside je izvana četvorokutan, a iznutra polukružan, što se može povezati sa sličnim oblicima dalmatinskih crkvica 11. - 12. stoljeća.

Rezervacije

Dolazak:

Broj noćenja:

Smještaj:

Odraslih:

Djece:

Starost djece:

Prehrana:

e-mail:

e-mail opet:

tel:

Ime:

Prezime:

Adresa:

Grad:

Država:Termin se smatra rezerviranim kada je uplaćen avans od 20% na ukupan iznos smještaja. Ostatak novca se plaća po dolasku.
Uplate se vrše na devizni račun: Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.
Swift Code: HAABHR22
poslovnica: HR-21300 Makarska, Marineta 2
naš račun: 2500009-3130001802
IBAN: HR69 2500 0093 1300 0180 2
SWIFT/BIC CODE: HAABHR22

Renato Čović
Dračevice 12
HR-21325 Tučepi
Hrvatska

Drugi o nama

Rodina Škriniarova - Žiar n/H :

čau Renáto. Puno pozdrava vsjem obiteljim Čović iz Slovačka. Domov smo cestovali dobro. U nas je už tože puno sunce i puno vruče. Velika vdaka za Vaša pogostinstvo i dobro srdce. Pozdravujeme mamu Vinku moju dobru prijatelku i tatu Šimeho, Marizu, Petru Janu i našho maleho futbalistu Šimeho i teba.

Villa Vinka
Dračevice 12 .:. 21325 Tučepi .:. Makarska Rivijera .:. Hrvatska
Telefon: +385 (0)21 678 380 .:. Fax: +385 (0)21 623 162
E-mail: renato.covic@st.t-com.hr, info@villa-vinka.com .:. www.villa-vinka.com
quadart